1 år sedan

Motverka detta på din arbetsplats och skapa en stabil motivation i teamet genom att följa dessa enkla steg. Ett motiverat team ger mer lönsamhet.

Få dina anställda att känna sig behövda och passionerade på din arbetsplats. En stor del av ens vakna tid spenderas på jobbet, därför är arbetsklimatet och teamkänslan otroligt viktig! Få dem att vilja spendera tid med dig och kollegorna.

Det behöver inte vara en komplicerad utmaning att motivera och engagera dina medarbetare längre. Ta hand om dina anställda, så tar dom hand om företaget! Här kommer 12 effektiva sätt att motivera din personal:

1. Skapa en kreativ och vänlig arbetsmiljö

Vad passar hos just er? Överlag fungerar alltid växter, färger, tavlor, sällskapsytor och varför inte ha ett pingisbord nära till hands för en 10-15 minuters aktiv paus. Sitter dina anställda hela dagarna kan det vara en god idé att motivera någon slags rörelse. Ett tabatha pass på 5 snabba minuter kanske? Testa dig fram och se vad som uppskattas mest.

2. Bekräfta dina medarbetares prestation

Alla vill bli sedda för något de gjort, oavsett om det är något jobbrelaterat eller en personlig prestation. Att få beröm från sin chef betyder mycket mer för den anställde än du kan tro. Feedback är oerhört viktigt, både bra och korrigerande feedback. Var nyfiken på den andra personens syn på saken. Våra upplevelser är olika och ingens upplevelse är mer sann än någon annans. Läs mer om hur du feedback.

3. Belöna dina anställda

Positiv feedback och en klapp på ryggen i all ära, men ibland behövs det lite mer än så. Motivera dina anställda med en extra belöning då och då. Belöna hela teamet eller någon specifik anställd som utmärkt sig på något sätt. Det kan vara allt från att bjuda på fika varje fredag eller en lunch ibland, till att erbjuda en månadsbonus eller en extra vecka semester.

4. Kommunikation är nyckeln Vi kommunicerar hela tiden på olika sätt utan att vi ens tänker på det, ändå kan detta vara det svåraste. Spendera en kort tid varje dag med dina anställda och kolla av läget, diskutera allt från bekymmer till idéer. Våga vara personlig också.

Dina anställda känner att du lyssnar på dem (vem vill inte bli lyssnad på?), vilket i sin tur gör de mer nöjda. De kommer antagligen även ge dig en stor portion välbehövlig insikt om företaget på köpet!

5. Uppmuntra vänlig konkurrens

En konkurrenskraftig miljö är en produktiv miljö. Kanske har ni redan generella tävlingar i företaget. Varför inte skapa egna tävlingar för ditt team eller avdelning? Uppmuntra medarbetarna att delta i tävlingarna och utmaningarna, vilket också kan leda till ökad teamkänsla och kamratskap.

Lite vänlig konkurrens mellan olika lag kan öka medarbetarnas engagemang och deras deltagande.

6. Sätt upp meningsfulla mål

Se till att företaget har en vision och en plan på både företagsnivå och individuell nivå. Ha både övergripande mål och delmål. Relevanta och nåbara mål motiverar den anställde till hårdare arbete utan att bli tillsagd eller tillfrågad. Glöm för sjuttsingen inte att fira de uppnådda målen! :)

7. Personlig utveckling

Sätt upp en utvecklingsplan/karriärsplan. Dina medarbetarna vill utvecklas som människor, avancera och få mer att säga till om, samt att påverka och fatta egna beslut. När dina anställda har en uppfattning om vad som förväntas, kan uppnås och något att sträva mot blir de mer motiverade. Detta leder i sin tur till mer engagemang gentemot arbetsgivaren.

Visa ett ärligt intresse för dina medarbetares utveckling. Ha utvecklingssamtal som fokuserar på just medarbetarens utveckling. Hjälp dem att att göra sina egna analyser för att identifiera deras egna styrkor och svagheter för att hitta deras egna utbildnings-/lär-behov. (Du ska inte betygsätta dem, bara vägleda och lyfta) Sätt upp personliga mål tillsammans med medarbetaren, max 3 mål åt gången med ca 3 aktiviteter kan vara lagom för att göra det tydligt och nåbart.

Det är viktigt att boosta varje medarbetare var för sig och hela teamet tillsammans. Ge dina anställda den utbildning och vägledning de behöver för att utveckla sig själva och lära sig mer om den senaste tekniken och nyheterna i branschen.

8. Var en ledare värd att följa

Ledare sätter tonen och värderingarna i företaget. Föregå med gott exempel och lev som du lär. Om du som ledare sätter positivt tänkande som standard kommer medarbetarna följa ditt exempel och hela arbetskulturen blir upplyft och mer motiverande. Ställer du upp för dina anställda, kommer dem med största sannolikhet känna att dem vill ställa upp för dig också.

9. Uppmuntra kreativitet

Kreativitet kommer i många former och behövs för att skapa utveckling, oberoende position och avdelning. Det kan vara allt från att ge idéer till nästa företagsfest eller team-building dag, till hur företaget kan affärsutveckla och göra sin avdelning ännu skarpare.

Anordna workshops där du involverar medarbetare från olika avdelningar. Alla medarbetare sitter inne på extra mycket information inom sitt arbetsområde, låt nya idéer skapas med inputs från olika håll och insyn i företaget.

10. Alla idéer bör välkomnas

Förlöjliga eller avfärda aldrig idéer eller förslag oavsett hur löjliga eller meningslösa de kanske låter i dina öron. Ingen strategi i världen kan tillgodose alla dina medarbetare på en och samma gång. En liten “löjlig” idé kan brainstormas vidare till något helt briljant förr eller senare.

11. Teamwork

Skapa en “öppenhet” för nya idéer på alla nivåer och arbeta tillsammans som ett team där medarbetarna motiverar varandra. Försök sätt byråkrati och hierarki inom företaget åt sidan. “En för alla, alla för en” som de kända musketörerna en gång sa!

Nu kan du motivera dina anställda med hjälp av dessa 11 steg! Var inte rädd för att justera och ändra dina metoder efterhand. Testa dig fram och se vad som fungerar på just din arbetsplats.

Var inte rädd för att fråga varje medarbetare vad som motiverar just henne/honom. Alla har vi olika önskningar och motiveras av olika faktorer.

Slipa på en perfekt motivationsstrategi efterhand som du lär känna individerna i ditt företag och de kommer att belöna dig och företaget med ännu mer engagemang och ett positivt perspektiv för företagets framtid.

Lycka till!


Ta reda på mer:

5 vanliga misstag när du planerar företagsevents

10 icebreakers för alla möten och företagsevent!

Behöver du utöka din verksamhet med eventteknologi?